Bril kapot - Hoe verzekerd | Nederlandenvannu.nl

Hoe is dat verzekerd - Inboedel

Bril kapot, hoe is dat verzekerd?

Jaarlijks sneuvelen er duizenden brillen. Doordat iemand erop gaat zitten, een ongeluk met een openslaande deur. Soms is het onduidelijk wie de schade vergoedt als uw bril kapot is. Hoe bent u verzekerd bij een kapotte bril?

Bril kapot door iemand anders

Als iemand anders uw bril kapot maakt dan is dat vaak verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering. Als u zelf de bril op een onhandige plek legt, bijvoorbeeld op de bank, dan bent u zelf aansprakelijk. Degene die erop is gaan zitten niet. Simpelweg omdat je niet verwacht dat een bril op een zitplaats ligt.

Daarnaast is leeftijd bepalend voor wie verantwoordelijk is voor schade aan de bril: 

  • Kinderen onder de 14 jaar

    Als oma met een kleinkind van 1 jaar de trap afloopt en het kind graait de bril van haar hoofd, dan kan oma daar vaak weinig aan doen.  De ouders zijn in dat geval aansprakelijk. Als zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten, dan is de schade waarschijnlijk gedekt. 

    Met een klein kind op schoot ligt het wat anders. Als het kind dan de bril van oma’s hoofd slaat, dan dekt de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders géén brilschade. Met een klein kind op schoot hoort u rekening te houden met een onverwachte graai naar uw bril.

  • Ouder dan 14 jaar en volwassen 

    Een volwassene die uw bril kapot maakt, is vaak zelf aansprakelijk. U kunt deze persoon aansprakelijk stellen via zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering. Meldt schades liefst zo snel mogelijk. Bij De Nederlanden van Nu kunt u direct online schade melden.

Bril kapot door eigen schuld

Als uzelf uw bril kapot maakt, kunt u de schade soms verhalen op uw inboedelverzekering. Tenminste, als deze schade is ontstaan door een onvoorziene gebeurtenis. Bijvoorbeeld als uzelf door het schoonmaken per ongeluk uw bril van tafel stoot en deze kapot valt. Voor alle dekkingen, verwijzen wij u naar de polisvoorwaarden van onze inboedelverzekering. Lees hier wat u moet doen, als u uw bril verloren bent.

Bril declareren bij zorgverzekering

Als u bril kapot is en u koopt een nieuwe, kunt u de kosten declareren bij uw zorgverzekering. Bekijk in de polisvoorwaarden welke regels uw zorgverzekeraar hanteert.   

Meer over Inboedelverzekering Bereken premie